IoT Nesnelerin İnterneti

SANAYİ 4.0 (ENDÜSTRİ 4.0 )

IoT - Nesnelerin İnterneti


Sanayi 4.0, verimliliği arttırmak için şirket sınırlarının dışı dahil üretim ve ticaretin tüm yönlerinin entegrasyonu ile endüstriyi geliştirmek için bütünsel bir otomasyon, işletme bilgisi ve üretim yürütme mimarisidir. Sanayi 4.0 terimi Almanya'da doğdu, ancak kavramlar akıllı fabrikalar, Nesnelerin Endüstriyel İnternet'i, akıllı imalat ve gelişmiş imalat da dahil olmak üzere dünya çapındaki girişimlerle uyumludur.

Sanayi 4.0 Vizyonu

Sanayi4.0'ın vizyonunun temel hedefi, gömülü sistemleri ve iletişimi kullanarak geliştirilmiş ve kişiselleştirilmiş ürünleri üretmeyi başarmak için düşük maliyetli seri üretim verimliliklerinin uygulanmasıdır. Üretim ve lojistik süreçleri, şirket sınırları dışı dahil akıllıca entegre olarak, daha verimli ve esnek gerçek zamanlı yalın üretim ekosistemi yaratmaktadır.

Bu vizyon, ürünün ilk ürün fikri, geliştirme, üretim, kullanım ve bakımdan geri dönüşüme kadar tüm yaşam döngüsü aşamalarını içeren akıllı değer yaratma zincirlerini kolaylaştıracaktır. Böylece, Tedarik zincirindeki şirketler dahil, bireysel üretim adımlarını ve tüm değer zincirini optimize etmeyi mümkün kılar. Örneğin, kapsamlı gerçek zamanlı bilgiler, şirketlerin üretim sırasında fiyat, kalite ve en uygun verimlilik için diğer faktörlere dayalı belirli hammaddelerin bulunabilirliğine tepki vermelerini sağlar. Dış bağlantılar, kaynakların ve enerjiden tasarruf etmek için üretim süreçlerinin şirket sınırları dışında dahi kontrol edilmesini sağlar.

Sanayinin sayısallaştırılmasının, yeni iş modelleri geliştirmesi ve küçük ve orta ölçekli işletmeler için büyük fırsatlar öngörmesi bekleniyor.

NESNELERİN İNTERNETİ - IoT

Nesnelerin İnterneti (IoT), günlük fiziksel nesnelerin internete bağlandığı fikrini ve diğer cihazlara kendini tanımlayabilen bir bilgi işlem kavramıdır. Nesnelerin İnternet'i (IoT), benzersiz tanımlayıcılarla donatılmış mekanik ve dijital makineler, nesneler, hayvanlar ya da insanlarla ilişkili bilgisayar cihazları ve insan kaynaklarına ihtiyaç duymadan bir ağ üzerinden veri aktarabilme yeteneği olan bir sistemdir.

IoT önemlidir, çünkü kendisini dijital olarak temsil edebilen bir nesne, tek başına nesneden daha büyük bir şey haline gelir. Artık nesne kullanıcı ile ilgisi değil, şu an çevredeki nesneler ve veritabanı verileri ile bağlantılı. Birçok nesne bir arada hareket ettiğinde "çevre istihbaratına" sahip olmaktadırlar.

Nesnelerin İnternetinde, bahsedilen nesne, bir IP adresi atanabilen ve bir ağ üzerinden veri aktarabilme yeteneği sağlayan insan yapımı bir araçtır. Bu bir motor olabilir, bir sensor olabilir, bir enjeksiyon makinesi olabilir, bir bant sistem olabilir, kısacası IP adresi atanabilir ve veri aktarabilir hale getirilen her şey olabilir.

IoT, kablosuz teknolojilerin, mikro elektromekanik sistemlerin ( MEMS ), mikro servislerin ve internetin birleşmesinden gelişmiştir . Makine tarafından üretilen verilerin iyileştirmeler sağlayacak bilgiler için analiz edilmesine olanak sağlıyor.

Bugün bilgisayarlar ve dolayısıyla internet neredeyse tamamen insanlara bilgi için bağımlı. İnternetin elinde bulundurduğu yaklaşık 50 petabayt (bir petabyte, 1.024 terabayt ) veri hemen hemen hepsi yazarak, kayıt tuşuna basarak, dijital resim çekerek veya bir barkod tarayarak insanlar tarafından yakalanıp yaratılmıştır.

Sorun şu: İnsanlar sınırlı zamana, sınırlı dikkate ve sınırlı hassaslığa sahiptir. İnsanların gerçek dünyadaki olayları yakalama konusunda çok iyi olmadığı anlamına geliyor. Her şeyi bilen bilgisayarlar olduğunda, bizden herhangi bir yardım almadan veri topladıklarında biz bu toplanan verileri analiz ederek olayları bilebilir, her şeyi izleyebilir ve sayabiliriz, böylece atık ve kayıp olan her şeyi azaltabilir ve maliyeti önemli ölçüde düşürebiliriz.

IPV6 adres alanının büyük miktarda artması İnternet'in ve internet nesnelerinin gelişiminde önemli bir faktördür. Adres alanı genişlemesi, dünyanın yüzeyindeki her atoma bir IPV6 adresi atayabilmemiz ve yine de daha fazlasını yapacak kadar adresimiz olması anlamına gelmektedir. Başka bir deyişle, insanlar gezegendeki her "şey" e kolayca IP adresi atayabilir. Çoğu kişi, bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlarla bağlantı kurmayı düşünüyor. IoT, neredeyse her şeyin bağlanabileceği ve akıllı bir şekilde iletişim kurabileceği bir dünya tanımlıyor. Başka bir deyişle, Nesnelerin İnterneti ile birlikte, fiziksel dünya bir büyük bilgi sistemi haline geliyor.

IoT teknolojisinin pratik uygulamaları , hassas tarım , bina yönetimi , sağlık , enerji ve ulaşım da dahil olmak üzere endüstrinin ve insan yaşamının her alanında bulunabilir .

KOBİLERE GÜZEL HABER VAR!

Mevcut yapıların dijital dönüşümü için bütçenizi zorlamayacak çözümler var ve Türkiye'de sanayi 4.0 vizyonuna hazır çözüm ortakları başarılı çözümler üretiyorlar.

Üreticilerin karşı karşıya kaldığı yüksek maliyet, kaynakların kıtlığı, performans, esneklik, nitelikli işgücü gibi ihtiyaçların yanı sıra rekabet etme zorunluluğu ve artarak büyüyen teknolojik gelişmeler, akıllı üretim sistemlerine ( Akıllı Fabrika ) olan ihtiyacı daha da önemli hale getiriyor.

Sanayi 4.0 ile işletmeler ve üretim tesisleri; makinelerini, depo sistemlerini, araç-gereçlerini küresel ağlara dönüştürüyorlar. Tüm bu sürecin yönetildiği akıllı fabrikalarda gerçek zamanlı veri akışı ile izlenebilirliğin sağlanması ve büyük veri anali¬ziyle üretim daha da verimli ve kaliteli hale geliyor. Dijital Yaşam ( www.dijitalyasam.com.tr ) olarak, Sanayi 4.0 yaklaşımımızda sizlere akıllı altyapı, akıllı makine ve akıllı çalışanlar için gerekli teknolojilerle geliştirdiğimiz ve nesnelerin interneti teknolojisi ile akıllı ve bağlı hale getirdiğimiz bir akıllı fabrika çözümü sunuyoruz.

SmartPln adını verdiğimiz ( www.akillifabrika.org ) Akıllı Fabrika çözümü ile mevcut makine, ekipman ve sistemlerinizi internete bağlanabilir ve gerçek zamanlı veri iletebilir hale getiriyoruz. Dikey, Yatay ve Uçtan Uca Entegrasyonların yapılmasında yol haritanızı birlikte yaparak işletmenize en uygun çözümü sağlıyoruz. www.dijitalyasam.com.tr ve www.akillifabrika.org adreslerinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.