OEE

OEE

Fabrikanızın, makine parkurunuzun, makinelerinizin, ekipmanlarınızın gerçekte ne kadarını kullanıyorsunuz? Ne kadarını kullandığınızı nasıl ölçüyorsunuz ve kayıpları bulabiliyor musunuz?

Verimlilik, planlama ve iyileştirme gibi konular herkes tarafından çok konuşulur ancak az uygulanır. Bunun temel nedenlerinden biri yöntemleri ve uygulamasını iyi bilen insan sayısının az olmasıdır. Dünyada ve Ülkemizde kurulu tesislerin çoğunun etkinliği %50-60 aralığındadır.

Manipüle edilerek veya hatalı planlama yaparak verimliliği farklı ölçüp kapasite kullanım oranımız % 80 demek şirkete değer katmaz ve para kazandırmaz, tam tersine kaybettirir ve iyileştirme fırsatlarını yok eder. Bir şirketin OEE değerleri % 85 olduğunda dünya klasında kabul edilir. OEE konusunda ne kadar çok kişi bilgi ve tecrübe sahibi olursa ülkemizin kaynakları o kadar çok verimli kullanılacaktır. Şirket ölçeğinde başlayan verimlilik artışı giderek sektörün ve ülkenin rekabet gücünü yukarı doğru ivmelendirecektir.

Üretim yapan birçok şirketin kullandığı verimlilik hesaplamaları ve formülleri çoğunlukla gerçeği ifade etmez, halbuki üretim yapan herkes şu basit ilişkiyi bilir.

Verimlilik = Kusursuz Olarak Yapılan / Teorik Olarak Yapılabilir Olan

Diğer bir deyişle bir makine parkurunuz veya bir makineniz bir vardiya içinde 1000 adet parça işleyebilir ama çıkan sağlam parça sayısı 700 adet ise Verimlilik = 700 / 1000, kısacası % 70'tir.

OEE – (Overall Equipment Effectiveness ) Toplam Ekipman Etkinliği metodu, İşletmeleri hatalı ölçümler veya kavram kargaşasından korur. Çünkü yöntem doğrudan "kayıplara" yoğunlaşır ve en öncelikli olarak üzerinde durulması gerekenler listesinin en başına çıkarır. Bu sayede iyileştirme projelerinizi genel ifadelerden kurtarır ve önemli konulara odaklanmanızı sağlar.

Verimlilik OEE yöntemi ile ölçüldüğünde çoğu şirketin verimlilik oranı % 50 oranlarında çıkar, birçok kez % 35-45 gibi değerlere rastlanır. Dikkat ederseniz örneğin bir makinenizin OEE değeri % 40 ise o makinenizin üretim yapabileceği % 60 zamanı kullanamıyorsunuz demektir. Kayıplarınızı azaltacak bir çalışma ile OEE değerini %40 tan % 60'a çıkartmak sizin için hiç para harcamadan % 50 kazanç artması anlamına gelecektir. OEE nin %40′tan %60′a çıkması yani %20 daha fazla artması verimli kullanılan sürenin % 50 artması demektir.

Verimlilik artışı sizi gereksiz harcamalardan, ek yatırımdan, ek alan kullanımından, ek stok ve finansman kullanımından koruyacaktır. Şimdi siz de kendi verimliliğinizi "OEE" formülü ile değerlendirin, bunu yaparken "ama" lardan uzak durun ve sadece gerçek değerlerle hesaplayın. Eğer OEE değerleriniz % 85′in altında kalıyor ise kendinizi geliştirebileceğiniz bir ortama sahipsiniz demektir.

SMARTPLN AKILLI FABRİKA ÇÖZÜMÜ ile Duruşlar, fire ( Hurda ) miktarları, kullanılırlık ve üretim miktarları değerlendirilerek OEE (Overall Equipment Effectiveness) ve TEEP (Total Effective Equipment Productivity) analiz verilerine ulaşılır. Makine Parkurlarının, Makinelerin ve Operatörlerin toplam çalışma süreleri, toplam duruş süreleri, toplam planlı ve plansız duruş süreleri gibi değerlere ulaşılabilir.

SMARTPLN tarafından toplanan tüm veriler Kullanıcı dostu esnek rapor ve izleme ekranları sayesinde kullanıcı tarafından farklı şekillerde raporlanabilir.